13 tips voor goedkopere vliegtickets

AAstock

Ken je het? Je bent op zoek naar een vliegticket maar de prijzen zijn altijd veel te hoog, en je vindt nooit de goedkope deal waar overal reclame voor wordt gemaakt.
Met deze 13 tips kun je veel besparen bij het kopen van een vliegticket. Kijk om nog meer te besparen ook eens op de deals pagina van deze website!

 

 • Boek op het goede moment ?

Vliegticket zijn meestal het goedkoopst tussen de 3 maanden en 2 weken voor vertrek. Je hebt ook meer kans op een goedkoop vliegticket als je op dinsdag of woensdag boekt. Dit zijn de dagen dat de luchtvaartmaatschappijen nieuwe tarieven inladen en de beschikbaarheid het allerbest is.

Reken zeker niet op lastminutes bij gewone lijnvluchten en lowcostvluchten, deze zijn er bijna nooit. De luchtvaartmaatschappijen gaan er vanuit dat wie net voor vertrekt boekt sowieso moet reizen en dus gerust meer wil betalen. Luchtvaartmaatschappijen willen met goedkope tarieven vooral klanten aanlokken die normaal nog niet van plan waren om met hun te vliegen, maar dit door het goedkopere tarief toch zullen doen. Dit geldt niet voor chartermaatschappijen zoals Thomas Cook of Jetairfly, hier zijn er wel vaak lastminutes.

 

 • Reis niet in de vakanties, of beperk zeker de weekends. ?

Vliegtickets zijn in de schoolvakanties duurder omdat er dan veel meer potentiële klanten zijn. Luchtvaartmaatschappijen krijgen hun vliegtuigen dan makkelijk gevuld dus is het niet nodig om klanten te lokken met goedkope tarieven.

Als je persee in de schoolvakanties moet reizen is het het best om de vrijdagen en weekends te vermijden.

 

 • Kijk eens vanaf luchthavens net over de grens, zeker tijdens de schoolvakanties. ?? ?? 

De vakanties in onze buurlanden vallen soms op andere momenten dan in België. Daardoor het soms veel goedkoper zijn om vanaf een luchthaven net over de grens te vertrekken waar het op dat moment geen vakantie is. Voorbeelden van zo’n luchthavens zijn

 • Eindhoven (NL): Lowcostvluchten naar verschillende Europese bestemmingen met Ryanair, Wizzair en Transavia
 • Maastricht (NL): enkele bestemmingen met Ryanair en Wizzair
 • Weeze (D): veel bestemmingen met Ryanair
 • Düsseldorf (D): veel bestemmingen met traditionele luchtvaartmaatschappijen

Er zijn er nog meer, zoals Lille (F), Luxemburg, Frankfurt Hahn, …

 

 • Boek via de juiste website ?

Populaire boekingswebsites (zoals Cheaptickets, Vliegtickets.be, …) die veel reclame maken zijn bijna nooit het goedkoopst. Ze moeten deze reclame ergens van betalen, en dit kunnen ze alleen maar door hogere boekingskosten aan te rekenen. Soms hebben ze wel stuntaanbiedingen.

Beter boek je via een kleinere boekingswebsite die niet zoveel reclame maakt, waardoor ze geen of weinig boekingskosten aanrekenen.

Een goede boekingswebsite is die van connections. Zij rekenen wel 12 euro dossierskosten aan, maar je krijgt deze 12 euro terug via een promocode als je je inschrijft op hun nieuwsbrief. Zo betaal je bij je eerste boeking dus niks van dossierskosten.

Een andere goede boekingswebsite is Vayama.ie
Deze website is van hetzelfde bedrijf als dat achter cheaptickets.be en budgetair.be, maar ze rekenen geen boekingskosten aan.
Sterker nog: ze geven vaak een kleine korting waardoor vliegtickets er goedkoper kunnen zijn dan rechtstreeks via de luchtvaartmaatschappij. Je kunt er met een gewone Belgische Bancontact/Maestro kaart kunt betalen. Een kredietkaart zoals Mastercard of Visa is dus niet nodig.

Tickets voor lowcost en chartermaatschappijen zoals Ryanair, wizzair, jetairfly of thomas cook zijn het goedkoopst als je rechtstreeks via de website van de luchtvaartmaatschappij boekt. Heel soms kan dit niet zo zijn, maar dan wordt dat natuurlijk gemeld op de dealspagina van deze website.

 

Zorg dat je niet in het profiel van een zakenreiziger valt, dus verblijf een nacht van zaterdag op zondag op je bestemming ?

Luchtvaartmaatschappijen proberen hun passagiers te scheiden in Leisure (vakantie, plezier) en Business reizigers.

Dit doen ze omdat ze aan zakenreizigers veel meer kunnen vragen omdat voor hun de prijs minder belangrijk is.

Iemand die op een weekdag bv van Brussel naar Zürich moet, en dezelfde dag weer terug is bijna zeker een zakenreiziger, dus voor zo’n ticket zal de prijs zeer duur zijn. Ook iemand die net voor vertrek boekt is waarschijnlijk een zakenreiziger.

Om ze zeker niet bruikbaar te maken voor zakenreizigers is er bij veel goedkope tarieven een voorwaarde dat er minstens een overnachting van zaterdag op zondag op de bestemming moet zijn. Dit is de Sunday Night rule en is de meest gebruikte manier om zakenreizigers van leisure reizigers te scheiden. Dit kan echt een verschil van enkele honderden euro’s betekenen bij een vliegticket!

 

Boek een retourticket (zelfs al moet je maar een enkele reis maken). ↔️ 

Luchtvaartmaatschappijen gaan er vanuit dat toeristen die in hun vliegtuigen gelokt moeten worden met lage tarieven een retourticket boeken. Enkele reizen worden vooral gebruikt door zakenreizigers of reizigers die een speciaal reisplan hebben, en de luchtvaartmaatschappijen gaan ervan uit dat ze aan deze reizigers gerust meer kunnen vragen.

Soms is het zelfs zo dat een ticket voor een retour goedkoper is dan een ticket voor een enkele reis. Als je toch een enkele reis moet maken kan het de moeite zijn eens naar een retourticket te kijken, waarvan je enkel de heenvlucht aflegt.

Bij lowcostmaatschappijen en chartermaatschappijen is dit niet het geval omdat hun tariefsysteem gebaseerd is op enkele reizen.

 

Wacht op promoties ?

Luchtvaartmaatschappijen houden vaak enkele weken per jaar een superpromo/sale (zoals de KLM werelddealweken) waarbij ze hun tickets sterk afprijzen om klanten te lokken. Voor zo’n promoties wordt vaak veel reclame gemaakt, en ze kunnen soms echt interessant zijn!

Tickets naar New York buiten het hoogseizoen kun je tijdens zo’n promotie kopen voor zo’n 380 euro, wat veel goedkoper is dan wanneer je nu zou boeken. Dit geldt ook voor veel andere bestemmingen.

Deze promoties vinden vooral plaats in het laagseizoen (oktober-februari). De allerbeste promoties zijn er meestal half januari.

Zo’n promoties zullen natuurlijk ook aangekondigd worden op de Deals pagina van deze website.

 

Ga naar een bestemming met veel concurrentie ?

Vliegticketprijzen worden berekend volgens een wet van vraag en aanbod, dus naar een bestemming waarheen veel maatschappijen vliegen zullen de luchtvaartmaatschappijen de tarieven moeten verlagen om hun vliegtuigen vol te krijgen.

Bestemmingen in Europa met veel concurrentie zijn vooral de bestemmingen waarheen Ryanair of Vueling ook vliegen vanuit Zaventem. Voorbeelden van zo’n bestemmingen vanuit Brussel zijn Rome, Barcelona, Lissabon, …

Omgekeerd geldt het natuurlijk ook dat naar minder populaire bestemmingen de tickets duurder zijn omdat er veel minder aanbod is. Dit is bv zo voor tickets naar Nepal, Zuid-Amerika of zwart Afrika. Indien je naar zo’n bestemming moet is het soms goedkoper je reis op te splitsen in 2 tickets.

 

Kijk zeker voor een lowcostmaatschappij ✈️

We hebben in België het geluk dat ons land zeer goed bediend wordt door lowcostmaatschappijen zoals Ryanair. Zij vliegen naar bijna overal in Europa en hebben tickets vanaf 15-20 euro.

Het grootste deel van de bestemmingen wordt enkel aangevlogen vanuit Charleroi, maar naar de populairste bestemmingen zijn er ook vluchten vanaf Zaventem.

Tickets voor Ryanair moet je zoeken op de website van Ryanair, via andere boekingswebsites gaan hun tickets zowat altijd duurder zijn.

Voor je ergens anders gaat kijken dus zeker eerst eens kijken of Ryanair niet naar je bestemming vliegt. Bij Ryanair moet je wel extra betalen voor services zoals ingecheckte bagage. Kijk dus best eens of een gewone luchtvaartmaatschappij uiteindelijk toch niet goedkoper is.

Ryanair is de laatste tijd veel meer aan het proberen hun imago te verbeteren, dus de kans dat ze je bij problemen aan je lot overlaten is kleiner geworden. Natuurlijk moet je je wel goed aan hun regels houden: check online in, zorg dat je bagage niet te groot/zwaar is en zorg dat je optijd bent!

Ryanair bestemmingen vanuit België
Vanaf Zaventem: Barcelona, Rome, Lissabon, Malaga, Porto, Venetië, Mallorca, Valencia, Verona, Ibiza
Vanaf Charleroi: Agadir, Alicante, Ancona, Athens, Bari, Bergamo, Bologna, Bordeaux, Bratislava, Brindisi, Bucharest, Budapest, Cagliari, Carcassonne, Comiso, Dublin, Edinburgh, Faro, Fes, Fuerteventura, Gran Canaria, Kraków, Lamezia Terme, Lanzarote, Madrid, Málaga, Manchester, Marrakesh, Marseille, Montpellier, Moss, Nador, Nîmes, Oujda, Palma de Mallorca, Paphos, Perpignan, Pescara, Pisa, Porto, Prague, Rabat, Reus, Riga, Rome–Ciampino, Santander, Seville, Tangier, Tenerife–South, Thessaloniki, Trapani, Treviso, Turin, Valencia, Vilnius, Warsaw–Modlin, Zaragoza, Alghero, Almería, Barcelona, Bergerac, Biarritz, Chania, Corfu, Figari, Girona, Ibiza, La Rochelle, Perugia, Podgorica, Pula, Rhodes, Rijeka, Rodez, Stockholm–Skavsta, Zadar, Zakynthos.

Andere lowcostmaatschappijen die vanuit België vliegen zijn

 • Vueling: vanuit Brussel naar Barcelona, Rome, Valencia, Alicante, Bilbao, Firenze, Lissabon, Malaga, Porto, Santiago de Compostela, Ibiza, Mallorca, …
 • Easyjet: vanuit Brussel naar Berlijn, Bordeaux, Milaan, Napels, Nice, Toulouse, Londen, Basel, Geneve.
 • Wizzair: vanuit Charleroi naar Boedapest, Boekarest, Warschau, Ljubljana, Cluj, Gdansk, Sofia, Timisoara, Skopje.
 • Pegasus: Vanuit Charleroi naar Istanbul (en vele andere bestemmingen zoals Dubai en Tel Aviv met een overstap in Istanbul)
 • Air Arabia: Vanuit Brussel naar Casablanca, Tanger, Nador
 • Germanwings: Vanuit Brussel naar Stuttgart
 • Jetairfly: Vanuit alle Belgische luchthavens naar zonbestemmingen, en ook enkele citytripbestemmingen zoals Milaan, Berlijn, Barcelona, Marrakech, …

 

Vergelijk eens met andere reismethodes ? 

Het vliegtuig is niet altijd het goedkoopst, naar bijna elke stad in Duitsland biedt de NMBS bv tickets aan vanaf 39 euro, waarvan de beschikbaarheid goed is als je 3 maand op voorhand boekt.
Ook naar bestemmingen in Frankrijk zijn er TGV tickets vanaf 25-40 euro vanuit Brussel. Wat voor Frankrijk ook interessant is is naar Lille reizen, want vanaf daar zijn er TGV’s naar zowat alle Franse steden en zijn de tickets ook goedkoper.

Voor citytrips naar Parijs, Londen of Amsterdam is de trein/bus sowieso het interessantst.

De bus kan ook goedkoop zijn, maar dit is wel minder comfortabel natuurlijk. Naar Barcelona heeft Megabus bv al tickets vanaf 1 euro, maar je zit dan wel zo’n 20 uur op de bus. Ze rijden ook naar vele andere steden in het Verenigd Koninkrijk. Een andere busmaatschappij is IDbus, zij hebben iets comfortabelere bussen met meer beenruimte en rijden vanuit Brussel naar Londen, Parijs en Keulen

 

Profiteer van tarieffouten, lastminutes en deals ?

Luchtvaartmaatschappijen en boekingswebsites maken soms fouten in het inladen van tarieven, of in de voorwaarden van tarieven. Als je deze vindt kun je soms tickets binnen Europa boeken voor enkele euro’s, of naar de andere kant van de wereld voor 100-200 euro.

Vliegdeals.be zoekt continu naar zo’n tarieffouten en aanbiedingen en maakt er een overzicht van op de homepagina. Dit dus zeker checken voordat je een ticket gaat boeken, met zo’n deal kan het meer dan de helft goedkoper zijn!

Ook lastminutes zijn interessant. Touroperators doen kamers en plaatsen op hun vluchten die ze niet verkocht krijgen weg tegen verlies, omdat het zo toch nog iets opbrengt. Hiervan kan je dus zeker profiteren. Vaak zijn last-minute pakketreizen spotgoedkoop, vooral buiten het hoogseizoen.

 

Frequent Flyer mijlen ?

Zowat elke traditionele luchtvaartmaatschappij heeft een spaarprogramma waarbij je mijlen kunt verzamelen. Elke keer dat je met hun vliegt krijg je een bepaald aantal Miles (punten) op je account, en deze punten kun je inruilen voor gratis vliegtickets. Het leuke is dat je ook zo’n Miles kunt verzamelen op andere manieren, bijvoorbeeld door een kredietkaart van de luchtvaartmaatschappij te gebruiken.

Als je niet heel vaak vliegt is dit minder interessant, maar vanaf je zo’n 2-3 keer per jaar een intercontinentale reis maakt met dezelfde maatschappij wordt dit zeer interessant.

 

 

Travel “hacking” / Fueldumping 

Soms kun je door op een bepaalde manier vluchten te boeken goedkoper vliegen.

Het gemakkelijkste is Hidden City ticketing, wat interessant is voor sommige dure bestemmingen. Hierbij reserveer je een ticket naar een andere bestemming dan waar je eigenlijk moet zijn, maar je zorgt ervoor dat je hierbij een overstap moet maken in de stad waar je echt moet zijn. Tijdens deze overstap verlaat je gewoon de luchthaven, en de aansluitende vlucht naar je bestemming leg je niet meer af.

Voorbeeld:
Een ticket Brussel-Zürich kost 300 euro, een ticket Brussel-Wenen met een overstap in Zürich kost 150 euro. Je kunt in deze situatie dus beter de vlucht naar Wenen reserveren, en tijdens de overstap in Zürich gaan lopen.

 

De moeilijkste maar voordeligste manier om te vliegen is gebruik maken van Fuel Dumping. Hierbij voeg je een vlucht toe aan je reisplan die je eigenlijk niet nodig hebt, maar daardoor wordt de brandstoftoeslag in je ticket helemaal anders berekend waardoor je ticket enkele honderden euro’s goedkoper kan worden. Dit is echter zeer moeilijk, en als je er niet heel lang mee bezig bent zal het ook bijna onmogelijk zijn om op deze manier goedkoper te vliegen. Op internet zal ook nooit informatie komen van hoe je zoiets kunt doen, want vanaf dat de luchtvaartmaatschappij dit door heeft halen ze deze fueldump eruit.

 

 

✅Ik hoop dat je wat bijgeleerd hebt na het lezen van deze tips. Kijk als je op zoek bent naar een goedkoop vliegticket zeker eens op de homepagina, daar staan de beste vliegticket en reisdeals van het moment!

 

En trakteer jezelf gerust op een extra reisje als je veel bespaard hebt door de deals op onze homepagina :)

Wasserfall-Lodge_im_Tropical_Islands