Naar Charleroi Airport met auto, trein of bus

1280px-Aeroport_de_Charleroi_Bruxelles_Sud

De luchthaven van Brussels South Charleroi is op 4 manieren te bereiken:

  • Met de auto
  • Met de shuttlebus vanuit Brugge, Gent en Brussel
  • Met de trein (+ shuttlebus van het station naar de Luchthaven)
  • Met een Taxi/Luchthavenshuttle

De makkelijkste manier hangt af van je woonplaats.

 

Auto ?

De luchthaven van Charleroi bevindt zich net naast de E42 in Charleroi. Vanuit bijna heel Vlaanderen is het minder dan anderhalf uur rijden. De makkelijkste route vindt je makkelijk via Google Maps. Om goed te kunnen inschatten hoeveel file je kunt verwachten bekijk je best de historische filegegevens van het Vlaams verkeerscentrum.

?️ Parkeren is het goedkoopst bij een van de vele privéparkings die zich in de buurt van de luchthaven bevinden. Deze zijn normaal 24/7 bemand en bewaakt. Vanaf deze parkings is er een shuttlebus die je naar de luchthaven brengt. Ze zijn makkelijk te vergelijken en reserveren via deze vergelijkingswebsite.

Er zijn ook 4 officiële luchthavenparkings, maar deze zijn wel redelijk duur. Het is dus goedkoper op een priveparking te parkeren.

  • Parking 1:  Deze bevindt zich het dichtst bij de luchthaven.
  • Parking 2: Bevindt zich iets verder van de luchthaven, maar nog steeds op wandelafstand, en is iets goedkoper dan P1.
  • Parking 3: Deze parking is alleen open als parking 1 en 2 te vol worden. Hij ligt niet op wandelafstand dus er is een shuttlebus voorzien. Je kunt echter beter bij een  parkeren dan op deze parking. Dit is goedkoper.
  • Express parking: deze is bedoelt om iemand af te zetten of op te halen. Hij bevindt zich recht voor de luchthaventerminal en kost 1 euro per 15 minuten. Opgelet: sinds kort is het niet meer mogelijk hier 10 minuten gratis te parkeren. Je moet dus altijd minstens 1 euro betalen.

Prijzen van de officiële luchthavenparkings

 

✅ Tip: hotel+parking

Het Van Der Valk Charleroi Airport Hotel dichtbij de luchthaven van biedt een Sleep, park & fly arrangement aan.
Met dit arrangement slaap je de nacht voor vertrek in dit 3* hotel, en mag je je auto tot 10 dagen gratis op hun parking laten staan. Dit is dus zeker ideaal indien je een vroege vlucht neemt.
Het hotel beschikt over een eigen shuttlebus om je naar de luchthaven te brengen of op te halen.

Het arrangement (hotel+10 dagen parking) is beschikbaar vanaf 88 euro voor een tweepersoonskamer (dus 44 euro per persoon). Als je even rekent zie je dat de goedkoopste officiële luchthavenparking voor 10 dagen 93 euro kost, dus met dit arrangement kun je soms goedkoper parkeren dan op de officiële parking, en dan krijg je er ook nog eens een gratis hotelovernachting bij !

Prijzen en beschikbaarheid sleep, park & fly

⚠️ Let op dat je zeker een kamer kiest waar “sleep, park & fly” bij inbegrepen zit. Soms moet je wat scrollen.

 

Shuttebus vanuit Brussel, Brugge en Gent ?

Busmaatschappij Flibco biedt een busverbinding aan met luxe autocars naar de Luchthaven van Charleroi. De bussen rijden vanaf  ‘s ochtends vroeg tot ‘avonds laat en zijn dus ook ideaal bij zeer vroege of late vluchten.

De bus vertrekt aan de NMBS stations van Brugge, Gent-Sint-Pieters en Brussel-Zuid.
Reistijd Brussel-Charleroi Luchthaven: 45 minuten
Reistijd Gent-Charleroi Luchthaven: 1u20
Reistijd Brugge-Charleroi Luchthaven: 2u10

Bustickets zijn beschikbaar vanaf 5 euro als je vroeg reserveert. Net voor vertrek kosten ze ongeveer 15 euro. Reserveren kan via Flibco

Tip: soms kan de bus vanuit Brugge of Gent goedkoper zijn dan de bus vanuit Brussel, terwijl de afstand langer is.

 

Trein naar het station van Charleroi + TEC shuttle bus naar de Luchthaven. ? + ?

Het is ook mogelijk met de trein naar Charleroi te reizen, en vanaf het station een shuttlebus te nemen naar de luchthaven.

Dit is de goedkoopste manier zijn indien er geen tickets van 5 euro meer zijn voor de Flibco shuttlebus. Je kunt vanuit elk Belgisch station met bijvoorbeeld met een Go Pass1 (6 euro, enkel -26j), Go Pass 10 (5,10 euro, enkel -26j) of Railpass naar Charleroi reizen.

Vanaf het station van Charleroi vertrekt de TEC shuttle bus A elke 30 minuten (elke 60 minuten in het weekend buiten de schoolvakanties) naar de luchthaven. De reistijd is ongeveer 20 minuten en het buskaartje kost 5 euro.

De shuttlebus naar het station van Charleroi sluit aan op de treinen uit Antwerpen en Brussel.

De dienstregelingen vindt je op de website van de NMBS.
De treintarieven kun je berekenen via deze prijscalculator.
Dienstregeling shuttlebus Station-Luchthaven.

 

Taxi/Luchthavenshuttle ?

Verschillende taxibedrijven in België bieden ook luchthavenvervoer aan. Op internet zijn hun contactgegevens makkelijk te vinden.

Officiële taxi’s kun je ook gebruiken, maar deze zijn wel duur. Een rit van Brussel centrum naar de luchthaven kost bijna 50 euro.

Moet je vanuit Brussel-Centrum een Taxi nemen naar de luchthaven? Neem dan zeker een Uber. Dit is veel goedkoper dan een gewone taxi. Je kunt ze wel alleen nemen vanuit Brussel, niet vanaf de luchthaven.

 

Hotel ?

Als je een hotel nodig hebt bij de luchthaven zoek je dit best via HotelsCombined.  Deze website vergelijkt alle grote boekingswebsites (zoals booking.com, hotels.com, …) voor de beste aanbiedingen.