Goedkoop naar Londen

tower-bridge-528126_640

Een Citytrip naar Londen, altijd leuk! Maar hoe geraak je daar nu zo goedkoop mogelijk?

Hier een overzicht van de verschillende mogelijkheden naar Londen

  • Met de trein (Eurostar)
  • Met de bus (OuiBus, Megabus, Eurolines of ICbus)
  • Met het vliegtuig (vanuit Antwerpen, Brussel of Eindhoven).
  • Met de auto+ferry of autotrein

 

Met de Eurostar naar Londen 

new eurostar

De Eurostar trein is het populairste en snelste vervoermiddel naar hartje Londen. Vanuit Brussel rijden er tot 9 Eurostar treinen per dag in ongeveer 2 uur naar Londen. Tickets kosten tussen 41,00 en 197,50 euro.

Voor reizigers uit West-Vlaanderen kan het ook interessant zijn op te stappen in Lille. Vanaf daar is de reistijd korter en zijn de tickets ook iets goedkoper.

 

Hoe verloopt een reis met Eurostar? 

De Eurostar is een hogesnelheidstrein die snelheden tot 300km/h haalt.

Iedereen heeft een gereserveerde zitplaats. Je rijtuig en plaatsnummer staan op je ticket. Je moet ten minste 30 minuten voor vertrek op het station aanwezig zijn. Dit is omdat je door de paspoort en veiligheidscontrole moet.
De Eurostar komt in Londen aan in het prachtige station van London St Pancras, hier komen verschillende metrolijnen waarmee je direct in het centrum bent.

In de Eurostar is er een Bar aanwezig waar je snacks en dranken kunt kopen.
Op sommige zitplaatsen zijn stopcontacten aanwezig.

De 1e klasse van Eurostar is ook zeker de moeite. Het verschil met de 2e klasse is veel groter dan bij andere treinen. Er zijn 2 soorten 1e klasse: Standard Premier en Business Premier. Standard Premier is gericht op vrijetijdsreizigers, terwijl Business Premier meer op zakenreizigers is gericht.
Als Standard Premier reiziger krijg je een betere stoel, en er wordt ook een lichte maaltijd met dranken geserveerd op je zitplaats. Dit is allemaal inbegrepen.
Als Business Premier reiziger krijg je een verkorte check-in (kan tot 10 minuten voor vertrek), toegang tot de Eurostar lounge, flexibiliteit, een driegangenmenu op je zitplaats en gratis kranten en tijdschriften. De business premier tickets zijn wel zeer duur.

Eurostar lanceert binnenkort zijn nieuwe treinen waardoor de reis nog comfortabeler wordt. Er zal ook Wi-Fi geïnstalleerd worden op de Eurostar treinen.

Eurostar_Standard_435x291

 

Hoe zo weinig mogelijk betalen voor de Eurostar naar Londen? 

Dat is redelijk simpel: zo vroeg mogelijk reserveren.
Eurostar heeft (bijna) nooit last minute aanbiedingen Het zal nagenoeg nooit voorkomen dat een ticket achteraf nog goedkoper wordt.

De tarieven van Eurostar zijn, net zoals in de luchtvaart, opgebouwd in verschillende boekingsklasses. Elke boekingsklasse kan maar gereserveerd worden tot hij uitverkocht is. Dit klinkt ingewikkeld, maar het is redelijk simpel. Er zijn prijsniveau’s van 43,00, 57,00, 71,50, 78,50, …, 197,50 euro per enkele reis. Voor elk prijsniveau zijn maar een beperkt aantal tickets te koop. Als je lang op voorhand reserveert kun je al een ticket scoren voor 43 euro, maar als je pas enkele dagen op voorhand reserveert zullen al deze goedkope prijsklasses al uitverkocht zijn.

Bij de allergoedkoopste tickets is er ook nog een kleine korting voor jongeren en senioren. Kinderen krijgen ook een grote korting.

Op de website van de NMBS is een zeer handige prijzenkalender zodat je direct kunt zien op welke dag welk tarief nog beschikbaar is.

Tip: soms kan een ticket in Standard Premier (1e klasse) maar een paar euro verschillen met een ticket Standard (2e klasse). Indien dit het geval is kun je beter voor Standard Premier gaan, omdat je hier bij Eurostar veel meer krijgt: gratis maaltijd, gratis dranken, betere stoel, …

Tip 2: de laagste tarieven krijg je door tegelijk een heen- en terugreis te boeken.

 

Je reis met Eurostar boeken: ?

De makkelijkste manier om een Eurostar ticket te boeken is via de website van NMBS Europe. Betalen is in een beveiligde omgeving mogelijk met Bancontact, thuisbankieren of kredietkaart. Via de website van de NMBS ben je ook altijd zeker dat je het goedkoopste tarief te pakken hebt. Sommige tarieven zijn namelijk enkel te boeken via de website!

Via de website gekochte tickets kan je thuis afprinten, als mobile ticket gebruiken of afhalen in een NMBS station.

Bekijk ook zeker de prijzenkalender op de NMBS website, deze toont op welke data de tickets het goedkoopst zijn. Ideaal als je flexibel bent!

Eurostar tickets worden ook verkocht in sommige grote stations, maar daar wordt een dossierskost van 9 euro aangerekend en kunnen er lange wachtrijen zijn. Ook worden sommige goedkopere tarieven niet in het station verkocht.

 

 

 

Met de bus naar Londen ?

De laatste jaren is het aantal busmaatschappijen dat tussen België en Londen rijdt sterk gegroeid. De tarieven zijn verlaagd en is de service verbeterd. Er zijn soms al bustickets te koop vanaf 1 euro, en ze worden nooit echt duur. Zelfs op de dag van vertrek zijn er meestal nog tickets onder de 30 euro te vinden.
De reistijd per bus naar Londen bedraagt zo’n 7 à 8 uur, afhankelijk van de vertrekplaats en route van de bus.

Sommige bussen gaan door de Eurotunnel, sommige bussen gaan met de ferry. Het ligt meestal niet vast hoe de bus het kanaal oversteekt, omdat dit last minute nog kan veranderen.

De meeste bussen hebben Wi-Fi en stopcontacten aan boord, afhankelijk van de maatschappij.

De busmaatschappijen die tussen België en Londen rijden zijn OuiBus, Megabus en Eurolines.

 

OuiBus – Rijdt vanuit Brussel – Meestal door tunnel – 25 tot 39 euro

OuiBus

OuiBus is eigendom van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF. Ze hechten zeer veel belang aan het comfort van hun bussen. Hierdoor zijn de tickets soms wel iets duurder, maar nog steeds veel goedkoper dan de trein. Ze zijn daardoor wel de comfortabelste busmaatschappij om tussen Brussel en Londen te reizen.

Er zijn stopcontacten en informatieschermen in de bus, en er is ook Wi-Fi aanwezig. OuiBus biedt ook het meeste beenruimte. Tussen elke rij stoelen is er maar liefst 84cm plaats!

OuiBus rijdt enkel tussen Brussel en Londen. Ze vertrekken aan het station van Brussel Zuid, en komen aan in Londen op het victoria busstation, vanwaar je makkelijk met de metro verder kan reizen. De reistijd tussen Brussel en Londen bedraagt 7u30.

De maatschappij heeft zowel een dag als een nachtbus.

Een ticket voor de OuiBus tussen Brussel en Londen kost nooit meer dan 39 euro, maar soms zijn er ook goedkopere aanbiedingen. Deze tarieven zijn beschikbaar tot de bus vol zit, wat soms redelijk snel kan gaan, omdat er in de OuiBus minder stoelen zijn dan in andere bussen omdat ze meer beenruimte hebben. Reserveer dus zeker op tijd.

Op de website van OuiBus kun je de tarieven en beschikbaarheid bekijken, en ook direct boeken.

 

Flixbus – Rijdt vanaf Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge en Leuven – kost tussen 5 en 50 Euro

flix-doppeldecker-rgb

Deze Duitse busmaatschappij heeft Megabus overgenomen, dat al jaren tussen België en Londen reed.

De meeste van hun bussen hebben Wi-Fi en stopcontacten aan boord.

In Brussel vertrekt Flixbus aan het station van Brussel Noord, in Gent aan het Dampoortstation, in Antwerpen aan het Centraal Station.
De bussen komen in Londen aan op het Victoria busstation, vanwaar je makkelijk verder kan reizen met de metro.

Vanaf de meeste steden is er  een dagbus en een nachtbus. De dagbus is iets sneller, maar het voordeel van de nachtbus is dat je kunt slapen terwijl je reist.

Flixbus is vaak de goedkoopste busmaatschappij. Als je lang op voorhand reserveert zijn er soms al tickets voor 5 euro, maar dan moet je wel heel goed zoeken. Net voor vertrek zullen tickets tussen de 19 en 41,50 euro kosten.

Tickets voor Flixbus kun je boeken via de website van FLixbus.

 

Eurolines – Rijdt vanuit Brussel, Antwerpen, Brugge en Gent – kost tussen 9 en 49 euro.

Dit is een bekende busmaatschappij die in heel Europa rijdt. Eurolines rijdt ook vanuit Vlaanderen (Brussel, Gent, Antwerpen en Brugge) naar Londen. Sommige van hun bussen bieden Wi-Fi aan.

In Brussel vertrekken de bussen aan het Noordstation, in Antwerpen in de buurt van het Centraal Station, in Gent aan het Dampoortstation en in Brugge aan het station.
In Londen komen de bussen aan op het Victoria busstation. Vanaf hier kun je makkelijk verderreizen met het openbaar vervoer.

 

ICbus – Rijdt vanuit Antwerpen – kost meestal 29 euro.

IMG_1896

Dit is een bus die uitgevoerd wordt door de Duitse spoorwegmaatschappij DB. Hij komt vanuit Düsseldorf, en rijdt via Eindhoven en Antwerpen naar Londen. Je kunt ook alleen reizen tussen Antwerpen en Londen.

Deze bus vertrekt elke donderdag, vrijdag en zaterdagavond vanuit Antwerpen naar Londen (de bus vertrekt net na middernacht), en elke vrijdag, zaterdag en zondagavond vanuit Londen naar Antwerpen.

Het zijn redelijk comfortabele dubbeldeksbussen die over stopcontacten en Wi-Fi (werkt niet altijd) beschikken. De  bussen vertrekken in Antwerpen recht voor het Centraal Station, en komen in Londen aan op het centraal gelegen Victoria Coach Station.

Tickets zijn te koop via de website van NMBS Europe, en kosten meestal 29 euro. Soms zijn ze ook enkele euro’s duurder.

 

 

 

Met het vliegtuig naar Londen

Vanuit België zijn er ook veel vluchten naar Londen, maar als je de reistijd naar en van de luchthavens erbijrekent zul je vaak langer onderweg zijn dan met de eurostar. Soms kan een vlucht echter wel goedkoper zijn.

Cityjet vliegt vanaf Antwerpen Deurne naar Londen City airport, British Airways en Brussels Airlines vliegen vanaf Zaventem naar Londen Heathrow. Wie in de buurt van de Nederlandse grens bij Eindhoven woont kan ook Ryanair nemen vanaf Eindhoven naar Londen Stansted.

 

Vanaf Antwerpen Deurne (ANR)

Fokker50

De makkelijkste optie voor wie in de regio van Antwerpen woont zal Cityjet zijn vanaf Deurne. Zij vliegen tot 4 keer per dag naar London City Airport. Deze route is echter vooral op zakenreizigers gericht dus tickets zijn meestal erg duur.

Als je goed op voorhand reserveert of reist in periodes met weinig zakenverkeer kan het echter wel goedkoper worden dan de Eurostar, en dan wordt dit natuurlijk een zeer interessante optie! Tickets zijn soms al te koop voor 129 euro heen en terug. 1 stuk ingechekte baggage van 23kg en handbagage zijn inbegrepen. Aan boord krijg je ook een gratis versnapering.

Boeken kan via cityjet.com 

Vanaf Londen City airport kun je met de metro achtige DLR snel in zo’n 30 minuten in het centrum geraken. Aan de tower bridge of docklands geraak je zelfs nog sneller.

 

Vanaf Brussel Zaventem (BRU)

A319-BA09

Zowel Brussels Airlines als British Airways vliegen tussen Zaventem en Heathrow. Samen hebben ze tot 10 vluchten per dag.

Tickets kun je vaak krijgen voor 100 à 150 euro, maar soms kunnen ze ook duurder zijn.  Brussels Airlines heeft soms enkele reizen vanaf 29 euro, maar de terugreis is altijd duurder vermits het Verenigd Koninkrijk hoge luchthaventaksen heeft.
Bij sommige tarieven is geen ingecheckte bagage inbegrepen. Controleer dus best de voorwaarden van elk tarief voor je boekt! De kwaliteit van de maatschappijen is vergelijkbaar. Bij beiden kun je aan boord snacks en dranken aankopen.

Boeken kan via ba.com of brusselsairlines.com. Je kunt ook makkelijk de prijzen vergelijken en boeken via connections.be

Vanaf Londen Heathrow geraak je makkelijk in het centrum met de piccadilly line van de Londense metro. De rit duurt ongeveer een uur en een ticket kost 6£, of goedkoper met een Oyster card of contactloze betaalkaart. Je kunt ook de veel snellere Heathrow Express nemen (15 minuten), maar deze is erg duur.

 

Vanaf Eindhoven (EIN)

ryanair

Wie in de buurt van Eindhoven woont kan ook Ryanair gebruiken. Zij vliegen tot 3 keer per dag tussen Eindhoven en Londen Stansted. Tickets zijn beschikbaar vanaf 36 euro retour. Er is hierbij wel enkel handbagage inbegrepen. Indien je ook bagage wilt inchecken komt er nog 15 euro per vlucht bij. Reserveren kan op Ryanair.com

Ryanair vliegt naar de luchthaven van Stansted, die redelijk ver van het centrum ligt. Er is wel een snelle trein, de Stansted Express, die in 47 minuten naar het centrum rijdt, maar deze is erg duur.
Een goedkopere optie is Easybus, deze doet er 1u20 over, maar er zijn al tickets te koop vanaf 2£ indien je op tijd reserveerd.

Je geraakt vanaf Antwerpen ook makkelijk en goedkoop in Eindhoven met de DB IC bus, deze rijdt 4 keer per dag en een ticket is te koop vanaf 9 euro (zeer ruim beschikbaar). Boeken kan via de website van NMBS Europe. Klik bij het keuzemenu alle verbindingen “alleen directe treinen” aan om al deze bussen te tonen.

 

 

 

Met de eigen wagen naar Londen

Londen is ook bereikbaar met de eigen wagen. Je moet hiervoor echter wel het kanaal oversteken. Dit kun je doen met zowel de ferry als de autotrein.

Er zijn ferry’s vanaf Calais en Duinkerke naar Dover. Vanaf hier is het nog een dik uur rijden naar Londen. Ferrymaatschappijen zijn P&O en DFDS . De overtocht duurt zo’n 2 uur. Vaak zijn er aanbiedingen voor korte verblijven in het Verenigd Koninkrijk.

Je kunt ook de veel snellere autoshuttle door de kanaltunnel nemen, maar deze is wel veel duurder, al zijn er soms ook wel aanbiedingen voor korte verblijven. Kijk hiervoor op eurotunnel.com

Denk er trouwens aan dat men in het Verenigd Koninkrijk links rijdt, wat dus wel wat wennen is als je dit niet gewoon bent.

Tip: Tank in België of Frankrijk als je op diesel rijdt, in het Verenigd Koninkrijk is dit veel duurder!

Wie geen eigen wagen heeft kan ook blablacar gebruiken, dit is een soort online dienst om te carpoolen. Je betaalt een deel van de brandstof mee, maar het is vaak wel goedkoper dan de trein.