Goedkoop naar Parijs

paris

Een citytrip Parijs, een van de populairste citytrips vanuit België.
Maar hoe geraak je daar nu zo goedkoop mogelijk? Hier een overzicht van de verschillende reismogelijkheden naar Parijs!

Er zijn 3 mogelijkheden om naar Parijs te reizen:

–       Met de trein (Thalys of TGV) Het snelste, Brussel-Parijs in 1u22
–       Met de bus (IDbus, Megabus, Flixbus of Eurolines) Het goedkoopste, soms al vanaf 1 euro, en nooit duurder dan 19 euro enkel
–       Met de auto

 

Met de trein naar Parijs

De trein is het snelste en populairste vervoermiddel naar Parijs. Er rijden 2 treinen naar Parijs: de Thalys en de TGV.

De Thalys rijdt rechtstreeks vanuit Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge en Oostende naar Parijs. Tickets kosten tussen de 22 en 99 euro.

Voor sommigen kan de TGV interessanter zijn. Deze hogesnelheidstrein rijdt vanuit Lille (net over de Franse grens) naar Parijs, en is goedkoper dan de Thalys. Deze optie is dus interessant voor wie dicht bij de Franse grens woont of makkelijk in Lille kan geraken. Meer info hierover verder in dit artikel.

 

Thalys

 De Thalys zal voor de meesten de makkelijkste manier zijn om naar Parijs te reizen.

Vanuit Antwerpen en Brussel rijdt de Thalys trein regelmatig naar Parijs:
Brussel (22 keer per dag, reistijd: 1u22) – ticketprijs tussen 22 en 99 euro
Antwerpen (9 keer per dag, reistijd: 2u02) – ticketprijs tussen 29 en 107 euro

1 keer per dag rijdt er ook een Thalys vanaf Oostende, Brugge en Gent naar Parijs. Tickets voor deze trein kosten tussen de 22 en 104 euro.

De exacte dienstregeling van de Thalys is te vinden op de website van NMBS Europe.

 

Hoe verloopt een reis met Thalys

De Thalys is een hogesnelheidstrein die snelheden tot 300km/h haalt.
Iedereen heeft een gereserveerde zitplaats. Je rijtuig en plaatsnummer staan op je ticket. Je moet ten laatste 2 minuten voor vertrek op het perron van de Thalys aanwezig zijn. Er zijn geen extra veiligheidscontroles of bagagescans. De trein komt in Parijs aan in het station Paris Nord, vanaf hier kun je met de metro makkelijk verderreizen in Parijs.

In de Thalys is er een Welcome Bar aanwezig waar je snacks, dranken of metrotickets voor Parijs kunt kopen. Er is ook Wi-Fi in de Thalys. Dit is gratis als je in 1e klasse of met een duurder ticket in 2e klasse reist, en betalend bij de goedkopere tarieven in 2e klasse. Op de meeste zitplaatsen zijn ook stopcontacten aanwezig.

De 1e  klasse van Thalys is ook zeker de moeite. Het verschil met de 2e klasse is veel groter dan bij andere treinen. Als 1e klasse reiziger wordt er bijvoorbeeld een gratis maaltijd met dranken op je zitplaats geserveerd. Ook zijn en gratis kranten, magazine’s en Wi-Fi beschikbaar. Soms is 1e klasse maar een paar euro duurder dan 2e klasse.

 

Hoe zo weinig mogelijk betalen voor de Thalys naar Parijs?

Dat is simpel: zo vroeg mogelijk reserveren.
Thalys heeft (bijna) nooit last minute. aanbiedingen Het zal nagenoeg nooit voorkomen dat een ticket achteraf nog goedkoper wordt.

De tarieven van Thalys zijn, net zoals in de luchtvaart, opgebouwd in verschillende boekingsklasses. Elke boekingsklasse kan maar gereserveerd worden tot hij uitverkocht is of tot een bepaald aantal dagen voor vertrek. Dit klinkt ingewikkeld, maar het is redelijk simpel, hier enkele voorbeelden van een reis Brussel-Parijs 2e klas met Thalys:

–       De goedkoopste tickets van 22 euro zijn te reserveren tussen 90 en 81 dagen voor vertrek.
–       De tickets van 29 euro zijn te reserveren tot 30 dagen voor vertrek (of tot ze op een bepaalde trein uitverkocht zijn
–       De tickets van 40 euro zijn te reserveren tot 10 dagen voor vertrek (of tot ze op een bepaalde trein uitverkocht zijn
–       De tickets van 50 euro zijn te reserveren tot 5 dagen voor vertrek (of tot ze op een bepaalde trein uitverkocht zijn.
–       De tickets van … enz
–       Op de dag van vertrek zijn enkel de duurste tickets van 99 euro te koop.

Hoe dichter bij de reisdatum, hoe groter de kans dat een tarief op een bepaalde trein uitverkocht is. Dit geldt vooral voor de goedkopere tarieven.
Er zijn ook nog speciale tarieven voor Jongeren, senioren of reizigers met kinderen. Deze tarieven zijn beschikbaar tot net voor vertrek en 100% terugbetaalbaar voor vertrek.

Op de website van de NMBS is een zeer handige prijzenkalender zodat je direct kunt zien op welke dag welk tarief nog beschikbaar is.

Prijzenkalender Thalys

Tip: soms kan een ticket in 1e klasse  maar een paar euro verschillen met een ticket 2e klasse! Indien dit het geval is kun je beter voor 1e klasse gaan, omdat je hier bij Thalys veel meer krijgt: gratis wifi, gratis maaltijd, krant, grotere flexibiliteit, …

Kijk dus zeker ook eens naar de tarieven in 1e klasse.

Tip: wordt lid van het loyaliteitsprogramma Thalys The Card. Het is gratis.
Na je eerste reis met Thalys krijg je een plastic kaart waarmee je toegang hebt tot de Thalys lounges in Brussel en Parijs. Hier kun je in een aangenaam klimaat met gratis Wi-Fi, kranten en dranken op je Thalys wachten. Er zijn ook nog een heleboel andere voordelen.

Je reis met Thalys boeken:

De makkelijkste manier om een Thalys ticket te boeken is via de website van NMBS Europe. Betalen is in een beveiligde omgeving mogelijk met Bancontact, thuisbankieren of kredietkaart. Via de website van de NMBS ben je ook altijd zeker dat je het goedkoopste tarief te pakken hebt. Sommige tarieven zijn namelijk enkel te boeken via de website!

Via de website gekochte tickets kan je thuis afprinten of afhalen in een NMBS station.

NMBS Europe website

Bekijk ook zeker de prijzenkalender op de NMBS website, deze toont op welke data de tickets het goedkoopst zijn. Ideaal als je flexibel bent!

Prijzenkalender Thalys

Thalys tickets worden ook verkocht in sommige grote stations, maar daar wordt een dossierskost van 7 euro aangerekend en zijn er vaak ook lange wachtrijen. Ook worden sommige goedkopere tarieven niet in het station verkocht.

 

TGV

 Als je in de buurt van de Franse grens woont, of makkelijk in Lille kan geraken is de TGV vanuit Lille naar Parijs ook een zeer interessante optie. De TGV rijdt vaker dan de Thalys, en is ook goedkoper.
Tickets Lille-Parijs zijn beschikbaar vanaf 15 euro, en zijn nooit duurder dan 60 euro.

Voor de TGV geldt ook dat je best zo vroeg mogelijk boekt, maar er zijn wel veel meer goedkope tickets beschikbaar. Het is niet onmogelijk om 1 of 2 weken voor vertrek nog tickets voor 15 euro te vinden van Lille naar Parijs.

De reistijd vanuit Lille naar Parijs is slechts 1 uur. Sommige treinen vertrekken vanaf station Lille Europe, sommige treinen vanaf station Lille Flandres. Het is zo’n 600m wandelen tussen beide stations.

Tickets voor de TGV zijn te koop via de website van NMBS Europe. Kies als vertrekstation Rijsel, als aankomststation Paris Nord

Omdat TGV tickets goedkoper zijn dan Thalys tickets kan het voordelig zijn een gewone trein vanuit België naar Lille te nemen, en vanaf daar de TGV naar Parijs te nemen.
Vanuit Antwerpen, St Niklaas, Lokeren, Gent, Waregem, Kortrijk, Roeselare, Brugge en Oostende rijdt er een rechtstreekse trein naar Lille. De aansluiting tussen de trein uit België en de TGV naar Parijs in Lille is meestal redelijk goed waardoor het soms zelfs sneller is dan met de Thalys.
De trein van België naar Lille kan je boeken op de website van NMBS Europe (selecteer als aankomststation Lille Flandres).

 

 

Met de bus naar Parijs

De laatste jaren is het aantal busmaatschappijen dat tussen België en Parijs rijdt sterk gegroeid, zijn de tarieven verlaagd en is de service verbeterd.  Er zijn soms al bustickets te koop vanaf 1 euro, en ze worden nooit echt duur. Zelfs op de dag van vertrek zijn er meestal nog tickets onder de 20 euro te vinden.

De reistijd per bus naar Parijs bedraagt zo’n 4 à 5 uur, afhankelijk van de vertrekplaats en route van de bus.
De meeste bussen hebben Wi-Fi en stopcontacten aan boord, afhankelijk van de maatschappij.

De busmaatschappijen die tussen België en Parijs rijden zijn IDbus, Megabus en Eurolines.

 

IDbus

IDbus is eigendom van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF. Ze hechten zeer veel belang aan het comfort van hun bussen. Hierdoor zijn de tickets soms wel iets duurder, maar nog steeds veel goedkoper dan de trein. Ze zijn daardoor wel de comfortabelste busmaatschappij om tussen Brussel en Parijs te reizen.

Er zijn stopcontacten en informatieschermen in de bus, en er is ook Wi-Fi aanwezig. IDbus biedt ook het meeste beenruimte. Tussen elke rij stoelen is er maar liefst 84cm plaats!

IDbus rijdt enkel tussen Brussel en Parijs. Ze vertrekken aan het station van Brussel Zuid, en stoppen in Parijs aan het Bercy station, vanwaar je makkelijk met de metro verder kan reizen. Sommige bussen rijden rechtstreeks tussen Brussel en Parijs en doen er 3u50 over, anderen rijden via Lille en doen er 5u20 over. De bussen via Lille zijn vaak wel iets goedkoper. Ze rijden tot 7 keer per dag tussen Brussel en Parijs

Een ticket voor de IDbus tussen Brussel en Parijs kost tussen de 19 en de 29 euro. Deze tarieven zijn beschikbaar tot de bus vol zit, wat soms redelijk snel kan gaan, omdat er in de IDbus minder stoelen zijn dan in andere bussen omdat ze veel meer beenruimte hebben.
IDbus belooft dat er elke dag voor minstens 1 bus tickets aan 19 euro verkocht worden.

Op de website van IDbus kun je de tarieven en beschikbaarheid bekijken, en ook direct boeken.

iDbus website

 

Flixbus

flix-doppeldecker-rgb

Deze Duitse busmaatschappij heeft Megabus overgenomen, dat al jaren tussen België en Parijs reed.

De meeste van hun bussen hebben Wi-Fi en stopcontacten aan boord.

In Brussel vertrekt Flixbus aan het station van Brussel Noord, in Gent aan het Dampoortstation, in Antwerpen aan het Centraal Station.

Flixbus rijdt (vooral vanaf Brussel) zeer frequent naar Parijs. Er zijn zowel dagbussen als nachtbussen.

Flixbus is vaak de goedkoopste busmaatschappij. Als je lang op voorhand reserveert zijn er soms al tickets voor 5 euro, maar dan moet je wel heel goed zoeken. Net voor vertrek zullen tickets het duurst zijn.

Flixbus website

 

Eurolines

Dit is een bekende busmaatschappij die in heel Europa rijdt. Eurolines rijdt ook vanuit Vlaanderen (Brussel, Gent en Antwerpen) naar Parijs. Sommige van hun bussen bieden Wi-Fi aan.

Het voordeel van Eurolines is dat ze zeer vaak rijden. Vanuit Brussel is er bijna elk uur een bus naar Parijs, en ook vanuit Antwerpen zijn er meerdere bussen per dag naar Parijs. Een ticket kost meestal rond de 30 euro, maar er is een kleine korting voor jongeren.
De reistijd vanuit Brussel bedraagt 4 tot 5 uur, afhankelijk van het moment.

In Brussel vertrekken de bussen aan het Noordstation, in Antwerpen in de buurt van het Centraal Station, in Gent aan het Dampoortstation. In Parijs komen de bussen aan op het busstation Gallieni, aan het metrostation Porte Bagnolet. Vanuit hier kun je verder reizen per metro.

Eurolines website

 

Flixbus

Flixbus is een Duitse busmaatschappij die sinds kort ook tussen Brussel en Parijs rijdt. Ze zijn redelijk goedkoop, en comfortabel.