Goedkoop naar Amsterdam

amsterdam

Een Citytrip naar Amsterdam, altijd leuk! Maar hoe geraak je daar nu zo goedkoop mogelijk?

Hier een overzicht van de verschillende mogelijkheden naar Amsterdam

  • Met de trein (Thalys of IC) – vanaf 20,50 euro (soms goedkoper)
  • Met de bus (IDbus, Megabus of Eurolines) – vanaf 1 euro
  • Met de auto

 

 Met de trein naar Amsterdam.

De trein is een populair vervoermiddel naar Amsterdam. Er zijn 2 types treinen naar Amsterdam: de gewone IC trein, en de snelle maar veel duurdere Thalys trein.

De Thalys rijdt rechtstreeks vanuit Brussel en Antwerpen naar Amsterdam. Tickets kosten tussen 29 en 80 euro enkel. De IC trein rijdt rechtstreeks vanuit Brussel, Zaventem Luchthaven, Mechelen en Antwerpen naar Amsterdam. Tickets kosten tussen 20,50 euro en 42,00 euro enkel.

Wat is de beste optie? Dat hangt af van je voorkeuren en wanneer je reserveert. De Thalys doet slechts 1u22 over het traject Antwerpen-Amsterdam, en de gewone IC trein doet over datzelfde traject 2u19. De Thalys is dus bijna de helft sneller.

Als je lang op voorhand reserveert zijn er voor de Thalys veel goedkope tickets, en kan hij zelfs goedkoper zijn dan de gewone trein. Als je dan weer slechts enkele dagen voor, of op de dag van vertrek reserveert zal de Thalys zeer duur zijn, en kun je beter de gewone IC trein nemen.

Hieronder staat wat meer informatie over de Thalys en de gewone IC trein.

 

Thalys

Vanuit Brussel en Antwerpen rijdt de Thalys tot 12 keer per dag naar Amsterdam. De reistijd vanuit Brussel bedraagt 1u59, de reistijd vanuit Antwerpen 1u22. De exacte dienstregeling is te vinden op de website van NMBS Europe.

 

Hoe verloopt een reis met Thalys?

De Thalys is een hogesnelheidstrein die snelheden tot 300km/h haalt.

Iedereen heeft een gereserveerde zitplaats. Je rijtuig en plaatsnummer staan op je ticket. Je moet ten laatste 2 minuten voor vertrek op het perron van de Thalys aanwezig zijn. Er zijn geen extra veiligheidscontroles of bagagescans.
De trein komt in Amsterdam aan in het station Amsterdam Centraal, vanaf hier wandel je direct het centrum in, maar je kunt er ook de tram of de metro nemen.

In de Thalys is er een Welcome Bar aanwezig waar je snacks, dranken of metrotickets voor Amsterdam kunt kopen.
Er is ook Wi-Fi in de Thalys. Dit is gratis als je in 1e klasse of met een duurder ticket in 2e klasse reist, en betalend bij de goedkopere tarieven in 2e klasse. Op de meeste zitplaatsen zijn ook stopcontacten aanwezig.

De 1e klasse van Thalys is ook zeker de moeite. Het verschil met de 2e klasse is veel groter dan bij andere treinen. Als 1e klasse reiziger wordt er bijvoorbeeld een gratis maaltijd met dranken op je zitplaats geserveerd. Ook zijn en gratis kranten, magazines en Wi-Fi beschikbaar.

 

Hoe zo weinig mogelijk betalen voor de Thalys naar Amsterdam?

Dat is redelijk simpel: zo vroeg mogelijk reserveren.
Thalys heeft (bijna) nooit last minute aanbiedingen Het zal nagenoeg nooit voorkomen dat een ticket achteraf nog goedkoper wordt.

De tarieven van Thalys zijn, net zoals in de luchtvaart, opgebouwd in verschillende boekingsklasses. Elke boekingsklasse kan maar gereserveerd worden tot hij uitverkocht is of tot een bepaald aantal dagen voor vertrek. Dit klinkt ingewikkeld, maar het is redelijk simpel, hier enkele voorbeelden van een reis Antwerpen-Amsterdam 2e klas met Thalys:

  • De tickets van 29 euro zijn te reserveren tot 10 dagen voor vertrek (of tot ze op een bepaalde trein uitverkocht zijn, wat vaak gebeurt). Ze zijn niet omwisselbaar of terugbetaalbaar. Bij dit tarief zit er geen Wi-Fi inbegrepen.
  • De tickets van 39, 49 en 56 euro zijn te reserveren tot de dag voor vertrek, of tot ze op een bepaalde trein uitverkocht zijn. Deze tickets zijn beperkt omwisselbaar/terugbetaalbaar en er is Wi-Fi inbegrepen.
  • Op de dag van vertrek zijn enkel de duurste tickets van 71 euro te koop.

Hoe dichter bij de reisdatum, hoe groter de kans dat een tarief op een bepaalde trein uitverkocht is.

Er zijn ook nog speciale tarieven voor jongeren, senioren of reizigers met kinderen. Deze tarieven zijn beschikbaar tot net voor vertrek en 100% terugbetaalbaar voor vertrek.

Tarieven voor jongeren:
35 euro of 49 euro. Deze tarieven zijn beperkt beschikbaar. Als het tarief van 35 euro is uitverkocht op een trein zijn er enkel nog tickets voor 49 euro. Als deze uitverkocht zijn is enkel het vol tarief beschikaar.

Op de website van de NMBS is een zeer handige prijzenkalender zodat je direct kunt zien op welke dag welk tarief nog beschikbaar is. Prijzenkalender Thalys

Tip: soms kan een ticket in 1e klasse maar een paar euro verschillen met een ticket 2e klasse! Indien dit het geval is kun je beter voor 1e klasse gaan, omdat je hier bij Thalys veel meer krijgt: gratis wifi, gratis maaltijd, krant, grotere flexibiliteit, …
Kijk dus zeker ook eens naar de tarieven in 1e klasse.

Tip 2: wordt lid van het loyaliteitsprogramma Thalys The Card. Het is gratis.
Na je eerste reis met Thalys krijg je een plastic kaart waarmee je toegang hebt tot de Thalys lounges in Brussel en Parijs. Hier kun je in een aangenaam klimaat met gratis Wi-Fi, kranten en dranken op je Thalys wachten. Er zijn ook nog een heleboel andere voordelen.

 

Je reis met Thalys boeken:

De makkelijkste manier om een Thalys ticket te boeken is via de website van NMBS Europe. Betalen is in een beveiligde omgeving mogelijk met Bancontact, thuisbankieren of kredietkaart. Via de website van de NMBS ben je ook altijd zeker dat je het goedkoopste tarief te pakken hebt. Sommige tarieven zijn namelijk enkel te boeken via de website!

Via de website gekochte tickets kan je thuis afprinten of afhalen in een NMBS station.

Bekijk ook zeker de prijzenkalender op de NMBS website, deze toont op welke data de tickets het goedkoopst zijn. Ideaal als je flexibel bent!

Thalys tickets worden ook verkocht in sommige grote stations, maar daar wordt een dossierskost van 7 euro aangerekend en zijn er vaak ook lange wachtrijen. Ook worden sommige goedkopere tarieven niet in het station verkocht.

Online ticket NMBS

 

De gewone IC trein

Zijn er geen goedkope tickets meer beschikbaar voor de Thalys? Dan is de gewone IC trein (ook wel de benelux trein of amsterdammer genoemd) de beste optie.

Deze trein rijdt 16 keer per dag van Brussel naar Amsterdam. Hij gaat wel niet over de hogesnelheidstrein en maakt nog een omweg langs Zaventem Luchthaven waardoor de reistijd nogal lang is.

Het grote voordeel van deze trein is dat hij een vaste prijs heeft, en tickets dus niet duurder worden naargelang de vertrekdatum nadert.

De reistijd tussen Brussel en Amsterdam is 3u19, tussen Antwerpen en Amsterdam 2u19.

In de gewone IC trein zijn er geen plaatsreserveringen. Je bent met je ticket dus niet aan een bepaalde trein gebonden en mag dus gerust een trein vroeger of later nemen (opgelet: sommige tickets mogen alleen gebruikt worden na 9u ‘s morgens).
De zitplaatsen zijn zeer comfortabel, en er is ook genoeg beenruimte.

 

Hoe zo weinig mogelijk betalen voor je IC treinticket naar Amsterdam?

Omdat de IC trein naar Amsterdam vaste tarieven heeft zijn er niet heel veel tricks voor, maar soms heeft de NMBS wel aanbiedingen voor deze trein. Houdt hiervoor zeker de website van vliegdeals.be in de gaten.

Een normaal treinticket Brussel-Amsterdam voor volwassenen kost 42 euro. De prijs voor een retour is het dubbele. Het gewone tarief is beschikbaar vanaf elk station in België.

 Tip om goedkoper te reizen:

Als je traject in België redelijk lang is is het interessanter een goedkoop binnenlands vervoerbewijs van de NMBS (zoals een Gopass of Railpass) te gebruiken om tot Essen (het laatste station voor de Nederlandse grens) te reizen, en pas vanaf daar een internationaal ticket te kopen.

Een internationaal ticket Essen-Amsterdam kost 27,20 euro. Als je daar nog 7,60 euro voor een rit met een Railpass bijrekent kun je van elk Belgisch station naar Amsterdam voor 34,80 euro, vaak goedkoper dan het normale internationale tarief dus. Voorwaarde is dan wel dat je over een Railpass beschikt. Als je af en toe met de trein reist is het zeker de moeite deze te kopen (76 euro voor 10 willekeurige ritten binnen België)

Voor jongeren is dit ook mogelijk. Een internationaal ticket Essen-Amsterdam kost voor hun slechts 17,70 euro (enkel geldig na 9u). Er zijn dan nog 2 mogelijkheden om in Essen te geraken, met een Go Pass 1 of een Go Pass 10.
Een Go Pass 1 kun je per rit kopen, en kost 6 euro. Dit is ideaal voor wie bijna nooit de trein neemt. In totaal ben je dan 23,70 euro kwijt vanaf elk station in België naar Amsterdam.
Wie vaker de trein neemt kan best een Go Pass 10 gebruiken. Deze kost slechts 5,10 euro per rit (51 euro voor 10 ritten), en daarmee ben je dan 22,80 euro kwijt vanaf elk station in België naar Amsterdam.

De IC trein Brussel-Antwerpen-Amsterdam stopt niet in Essen, maar dit is geen probleem, je mag de tickets er opsplitsen.

 

Hoe tickets kopen op deze goedkopere manier?

Je Rail Pass, Go Pass 10 of Go Pass 1 kun je aan de binnenlandse loketten of automaten van de NMBS kopen.

Je ticket van Essen naar Amsterdam kun je online kopen via de website van NMBS Europe. Om dit ticket te kopen vul je gewoon Essen-Amsterdam in. Je zorgt dan dat je een tarief van 17,70 euro (jongeren) of 27,20 euro (volwassenen) krijgt. Dit ticket kun je dan gewoon kopen. Het maakt niet uit dat het NMBS boekingssysteem andere treinen aanduid dan je wilt nemen, want er staat geen trein vermeld op het ticket. Je zult gewoon een ticket ESSEN > AMSTERDAM krijgen dat je kunt gebruiken op elke trein op de vermelde reisdatum. Opgelet: jongerentickets zijn in Nederland pas geldig vanaf 9u.
Je kunt dit ticket ook kopen aan de internationale loketten in een beperkt aantal NMBS stations, maar dan komen er nog 3,50 euro dossierskosten bij. Je koopt het dus beter online.

Voor de terugreis doe je precies hetzelfde.

Online ticket NMBS

 

Permanente aanbiedingen
Benelux Youth/jongere

Dit tarief is geldig voor jongeren onder de 26 jaar. Het geeft een korting van 35% op het normale tarief. Je kunt het kopen per enkele reis, een retour is niet verplicht.
Op het Nederlandse net is dit tarief pas geldig vanaf 9u, in België mag je wel al voor 9u reizen.

Tip: Het is meestal goedkoper je reis op te splitsen in Essen (laatste station voor de NL grens), en tot daar een Go Pass 1 te gebruiken. Dit staat hierboven vermeld.

Prijsvoorbeelden:
Een enkele reis vanaf Brussel kost 27,40 euro, een enkele reis vanaf Antwerpen kost 20,50 euro. Het is te koop vanaf elk station in België. De exacte prijs kun je opzoeken via het boekingssysteem van de NMBS. Vergeet zeker niet aan te duiden dat je een jongere bent.

Hoe een ticket tegen jongerentarief kopen:
Je kunt dit ticket gewoon online kopen via de website van NMBS Europe. Duid zeker aan dat je een jongere bent zodat je het juiste tarief krijgt. Je kunt je ticket vervolgens zelf afdrukken, of ophalen in de meeste NMBS stations. Betalen kan veilig met Bancontact, homebanking of kredietkaart.

Het is ook te koop in een beperkt aantal stations, maar daar komen er nog 3,50 euro dossierskosten bij.

 

Benelux weekend

Dit tarief is geldig voor een weekendtrip van België naar Nederland. Het geeft 40% korting op het normale tarief.

De heenreis mag plaatsvinden op vrijdag, zaterdag of zondag. De terugreis moet plaatsvinden op zaterdag of zondag. Indien de donderdag voor het weekend of de maandag na het weekend een wettelijke feestdag is wordt de geldigheid van het ticket verlengd.

Prijsvoorbeelden:
Een Benelux weekend ticket vanaf Antwerpen kost 37,60 euro, vanaf Brussel kost het 50,40 euro. Het is te koop vanaf elk station in België (vanuit Gent kost het bv 52,80 euro). De exacte prijs kun je opzoeken via het boekingssysteem van de NMBS.

Hoe dit ticket kopen:
Je kunt dit ticket gewoon online kopen via de website van NMBS Europe. Je kunt je ticket vervolgens zelf afdrukken, of ophalen in de meeste NMBS stations. Betalen kan veilig met Bancontact, homebanking of kredietkaart.

Het is ook te koop in een beperkt aantal stations, maar daar komen er nog 3,50 euro dossierskosten bij.

 

Superdagretour

Dit tarief is geldig voor een dagtrip van België naar Nederland. Het geeft 30% korting in België en 40% korting in Nederland.

Het is op weekdagen enkel geldig vanaf 9u. Tijdens de weekdagen, op feestdagen of in juli/augustus is er geen tijdsbeperking.

Een superdagretour vanaf Antwerpen kost 39 euro, vanaf Brussel kost het 53,80 euro. Het is ook te koop vanaf andere stations in België, maar niet vanaf Essen. De exacte prijs vanaf andere stations kun je opzoeken via het boekingssysteem van de NMBS.

Hoe dit ticket kopen: Je kunt dit ticket gewoon online kopen via de website van NMBS Europe. Vervolgens kun je het zelf afdrukken, of ophalen in de meeste NMBS stations. Betalen kan veilig met Bancontact, homebanking of kredietkaart.

Het is ook te koop in een beperkt aantal stations, maar daar komen er nog 3,50 euro dossierskosten bij.

Deze tarieven zijn niet enkel geldig naar Amsterdam, maar ook naar andere Nederlandse steden zoals Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen, Den Helder, Nijmegen, Arnhem, Leeuwarden, Zwolle, Enschede, Almere, Amersfoort, …

De exacte tarieven naar deze steden zijn te vinden via het boekingssysteem van NMBS Europe.

  Online ticket NMBS

 

 

Met de bus naar Amsterdam

De laatste jaren is het aantal busmaatschappijen dat tussen België en Amsterdam rijdt sterk gegroeid. De tarieven zijn verlaagd en is de service verbeterd. Er zijn soms al bustickets te koop vanaf 1 euro, en ze worden nooit echt duur. Zelfs op de dag van vertrek zijn er meestal nog tickets onder de 20 euro te vinden.
De reistijd per bus naar Amsterdam bedraagt zo’n 2 à 3 uur, afhankelijk van de vertrekplaats en route van de bus.

De meeste bussen hebben Wi-Fi en stopcontacten aan boord, afhankelijk van de maatschappij.

De busmaatschappijen die tussen België en Amsterdam rijden zijn IDbus, Megabus en Eurolines.

 

IDbus – Rijdt vanuit Brussel – altijd slechts 15 euro!

IDbus is eigendom van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF. Ze hechten zeer veel belang aan het comfort van hun bussen. Hierdoor zijn de tickets soms wel iets duurder, maar nog steeds veel goedkoper dan de trein. Ze zijn daardoor wel de comfortabelste busmaatschappij om tussen Brussel en Amsterdam te reizen.

Er zijn stopcontacten en informatieschermen in de bus, en er is ook Wi-Fi aanwezig. IDbus biedt ook het meeste beenruimte. Tussen elke rij stoelen is er maar liefst 84cm plaats!

IDbus rijdt enkel tussen Brussel en Amsterdam. Ze vertrekken aan het station van Brussel Zuid, en komen aan in Amsterdam aan het Sloterdijk station, vanwaar je makkelijk met de trein, metro of tram verder kan reizen. De reistijd tussen Brussel en Amsterdam bedraagt 3 of 4 uur, afhankelijk van het moment van de dag.

Een ticket voor de IDbus tussen Brussel en Amsterdam heeft momenteel een vaste prijs van 15 euro. Deze tarieven zijn beschikbaar tot de bus vol zit, wat soms redelijk snel kan gaan, omdat er in de IDbus minder stoelen zijn dan in andere bussen omdat ze veel meer beenruimte hebben. Reserveer dus zeker op tijd.

Op de website van IDbus kun je de tarieven en beschikbaarheid bekijken, en ook direct boeken.

iDbus website

 

 

Megabus – Rijdt vanuit Brussel, Gent en Antwerpen – kost tussen 1 en 18 euro.

Deze Engelse busmaatschappij rijdt al enkele jaren vanuit België, en rijdt ook 4 keer per dag tussen Brussel en Amsterdam, 3 keer per dag tussen Antwerpen en Amsterdam en 2 keer per dag tussen Gent en Amsterdam.
De bussen hebben Wi-Fi en stopcontacten aan boord.

In Brussel vertrekt Megabus aan het station van Brussel Centraal, in Gent aan Akkerhage-hotel Campanile en in Antwerpen aan de Plantinkaai.
De bussen komen in Amsterdam aan bij P+R Zeeburg. Deze ligt net buiten het centrum, het is ongeveer een kwartiertje met de tram naar het centrum.

Reistijden (ongeveer): Brussel-Amsterdam 3u, Antwerpen-Amsterdam 2u30, Gent-Amsterdam 3u15

Megabus is meestal de goedkoopste busmaatschappij. Als je lang op voorhand reserveert zijn er soms al tickets voor 1 euro, maar dan moet je wel heel goed zoeken. Net voor vertrek zullen tickets tussen de 12 en 18 euro kosten. Soms kan IDbus dus wel goedkoper zijn.

Tickets voor Megabus kun je boeken via de website van Megabus.

Flixbus website

 

Eurolines – Rijdt vanuit Brussel, Antwerpen, Brugge en Gent – kost tussen 9 en 26 euro.

Dit is een bekende busmaatschappij die in heel Europa rijdt. Eurolines rijdt ook vanuit Vlaanderen (Brussel, Gent, Antwerpen en Brugge) naar Amsterdam. Sommige van hun bussen bieden Wi-Fi aan.

Het voordeel van Eurolines is dat ze zeer vaak rijden. Vanaf Brussel rijden ze maarliefst 9 keer per dag. Vanaf de andere steden rijden ze wel minder vaak.
Een ticket is beschikbaar vanaf 9 euro, maar kan tot 26 euro kosten, afhankelijk van de vraag en aanbod. Er is ook een kleine korting voor jongeren.

Tip: tickets vanuit Brussel zijn meestal het goedkoopst.

In Brussel vertrekken de bussen aan het Noordstation, in Antwerpen in de buurt van het Centraal Station, in Gent aan het Dampoortstation en in Brugge aan het station.
In Amsterdam komen de bussen aan op het Amstel busstation. Vanaf hier kun je makkelijk verderreizen met het openbaar vervoer.

Eurolines tickets kun je boeken via de website van Eurolines.

Eurolines website

 

 

Met de wagen

Amsterdam is ook makkelijk bereikbaar met de eigen wagen. Meestal zal de beste route langs Antwerpen-Breda-Utrecht-Amsterdam gaan. Het is vanaf Antwerpen ongeveer 1u40 rijden. Er is wel kans op file natuurlijk.
Parkeren in Amsterdam centrum is ongelofelijk duur, maar gelukkig zijn er wel enkele P+R’s buiten het centrum.

Wie geen eigen wagen heeft kan ook blablacar gebruiken, dit is een soort online dienst om te carpoolen. Je betaalt een deel van de brandstof mee, maar het is vaak wel goedkoper dan de trein.